2018. 4. 25, szerda. Ma Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
Műköröm építés professzionális eszközökkel, megfizethető áron.

Allergiás bőrbetegségek

Csalánkiütés
A bőrön rohamszerűen kialakuló, heves viszketéssel járó, rózsaszín göcsékkel megjelenő bőrbetegség. Gyakran egész testen kialakul, néhány óra alatt tűnik el. Allergiás jelleg gyakran étel (tojás, eper, tej)vagy gyógyszer allergia (penicillin, amidozofén) okozza. Lehet emésztési zavar vagy gyulladás, amikor orvoshoz kell fordulni.

Ekcéma
A leggyakoribb bőrbetegség, gyulladt alapon apró, nedvedző kiütések, pörkök vagy berepedezett hámló szaruréteg. Erősen viszket. Elhúzódó és kiújuló betegség. A hámot érintő fizikai és kémiai okokra vezethető vissza vagy allergiás túlérzékenység. Több alakja különíthető el.

Kontaktekcéma
Valamely kémiai anyaggal való közvetlen érintkezés, vagy allergia. Kialakulásának okai: pl.: gyógyszerek, fémek, balzsamok, egyéb okok (higany, formalin).

Degeneratív ekcéma
Víz, lúgok, zsíroldó szerek (detergensek) tartós hatása okozza. A szaruréteg kiszárad, rugalmassága megszűnik, a hám berepedezik. A kéz bőre gyulladt és hámló. Gyakran okoz az irhában is tüneteket. Gyakran párosul a kontaktekcémával.

Mikrobás ekcéma
Hámsérülés, baktériumok vagy gombák által okozott bőrelváltozás körül kialakuló néhány cm átmérőjű ekcémás plakk. Egyik formája, amikor mélyvénás trombózis szövődményeként a lábszáron alakul ki.

Szeborreás ekcéma
A bőr baktérium flórája okozza. A szeborreás területeken kialakuló, zsírosan hámló bőrelváltozás.

Endogén ekcéma
Örökletes alkati hajlamon alapuló bőrbetegség, amely gyakran szövődik asztmával vagy szénanáthával, csalánkiütéssel. Érzékeny gyulladt bőrfelület a hajlatokban, vagy arcon jelenik meg. Lichenizációra hajlamos. Nyáron javul, télen romlik. Szteorid kenőcsőkre javul, de gyakran szükséges belső gyógyszeres kezelés.

Fertőző bőrelváltozások (baktérium okozta elváltozások)

Akkor keletkeznek, ha valamilyen kórokozó áthatol a hámon, és a szövetekben elszaporodik.

Szőrtüsző gyulladás (folliculitis)
Gennykeltő baktériumok által okozott gyakori bőrelváltozás. A szőrszálak tövében 1-3 mm átmérőjű gennyhólyag keletkezik.

Kelés vagy furunkulus
A szőrtüsző elhalásával, gennyes egybeolvadásával járó gyulladás. Leggyakrabban arcon, tarkón, combon alakul ki. 3-5 cm átmérőjű, fájdalmas, élénkvörös csomó keletkezik, amelynek közepén gennyhólyag van. Pár nap alatt a csomó egybe olvad és megnyomva könnyen kiürül. Heggel gyógyul A felsőajak környékén tilos kinyomni, mert agyhártyagyulladáshoz vezethet.

Apokrin mirigyek gyulladása
A szőrtüszőkbe ürülő faggyúmirigy gyulladása, főleg hónaljban2-3 cm átmérőjű gyulladt csomó alakul ki. Néhány nap múlva egybeolvad. Tályog keletkezik, amelyből vér és genny ürül.

Ótvar (impetigo)
Gennykeltő baktériumok által okozott bőrbetegség. Leggyakrabban arcon és orrnyílások (fül, száj körül)tájékán alakul ki. A bőrfelszín felé emelkedősárgás színű pörkök formájában. Vakarással a többi testtájékra is szétterjedhet. Gyermekközösségekre jellemző.

Szájzug gyulladás (angulus infectiosus)pállott szájzug
Az egyik vagy mindkét oldalon kialakuló fertőzés, amit baktérium vagy sarjadzó gomba okoz. Szájzugban a bőr berepedezhet vagy pörkös.

Orbánc (erysipelas)
Heveny , fertőző, lázas állapottal járó bőrgyulladás. A kórokozó apró hámsérüléseknél jut a bőrbe és a nyirok erek útján, terjed. Magas lázzal jár, a bőr gyulladt és duzzadt, fájdalmas. Leggyakrabban az alsó végtagon terjed. Kezelése antibiotikumokkal, gyakran penicillinnel történik.

Nagy hajlatok hámló gyulladása
Férfiaknál combhajlatban, nőknél a mellek alatt alakul ki. Éles, barnás-vörös hámló folt formájában. Kezelése antibiotikumokkal történik.

Hónalj szőrzet megbetegedése
Régebben gombás eredetűnek tartották. A szőrszálakon barnásvörös vagy fekete felrakódás keletkezik. A megbetegedett szálak vastagabbnak látszanak. A hónalj erősen verejtékezik, kellemetlen szagú.

Gombás bőrbetegségek

Igen gyakoriak (lakosság kb. 10%-a szenved tőle), erősen fertőzők, a bőr, a köröm, a kötőszövet és a szőrzet gombás megbetegedéseit okozzák.

Hajas fejbőr gombás megbetegedése
Erősen fertőző betegség. Általában kutyákról, macskákról terjed, gyakran gyermekekre. A hajszálakon kialakuló lisztszerű bevonat. Lehet a fejbőrön is gomba, ilyenkor a fejbőr hámlik és gyulladt.

Piheszőrös arcbőrön megjelenő gombás fertőzés
(arc, törzs, végtag) éles határú, kör alakú vagy karéjos, finoman hámló nedvedző plakkok jelennek meg. A széleken terjed, közepén spontán gyógyul. Térképszerű rajzolatú. Lehet a törzsön kialakuló barnás vagy festékhiányos gomba is, napozáskor nem alakul ki pigment. Nagy hajlatokban is kialakulhat gomba, amely vörös, nedvedző és viszket.

Lábujjak közötti gombás fertőzés
Leggyakrabban a 4. és 5. ujj közt alakul ki. A bőr felázott, fehér, berepedt. Erősen viszket. Átterjedhet a talpra és a lábfejre is. Apró hólyagokkal szegélyezett gyulladás. Nyáron gyakrabban terjed. A berepedések a baktériumoknak ad behatolási kaput. Nyirokér és érgyulladás, orbánc lehet a következménye. Hajlamosít az izzadásra. A városi lakosság 80%-a fertőzött (táplálkozás- cukor, liszt).

Körömgombásodás
A hosszú ideig fennálló gombásodás átterjed a körmökre is . A körömlemez megvastagodik, alatta sárgás morzsalék rakódik össze (törmelék). Leggyakrabban az öregujjon alakul ki. Sérült köröm is okozhatja, köröm alatti bevérzés, keringési zavar. A gombás bőrbetegségek helyi kezelésre javulnak, a körömgomba esetén gyógyszeres kezelésre van szükség.
Vírusok okozta bőrbetegségek

Vírusfertőzés következtében fellépő sejt és szövet változások.

Közönséges szemölcs
5-10 mm átmérőjű, a bőr felszínéből félgömb alakban kiemelkedő, vastag, szürkés bőrkeményedéssel fedett növedék. Elsősorban kézen, de bármely testtájon kialakulhat. Köröm alatt ill. talpon is. A talpi szemölcs állandó nyomás kapcsán a szövetekbe nyomul, gyakran keverik a tyúkszemmel. Főleg kiázott, megsérült szemölcs fertőz. Hónapokig tart a lappangási ideje.

Futószemölcs
Arcon és nyakon megjelenő bőrszínű vagy világos barna növedék.

Herpesz
Arcon, száj és orr környékén kialakuló hólyagos gyulladás. Égő fájdalmas1-2 mm átmérővel jelennek meg. A bennük lévő savó néhány nap alatt elgennyed, majd beszárad, helyükön pörk keletkezik, mely néhány nap alatt lelökődik.

Övsömör
A bárányhimlő vírusa okozza. A betegség erős fájdalommal jár, ideglefutások mentén megjelenve gyulladt alapon csoportos hólyagokat okozva. Hasonlítanak az egyszerű herpesz bőrtüneteire. A betegség mindig féloldali, a törzsön és a végtagokon egy sávban. Csökkent ellenállású embereknél, idősebbeknél gyakori. Hónapokig okoz utófájdalmat.

Pikkelysömör
Öröklött hajlam, vmint külső provokáló tényező (stressz, táplálkozás, anyagcserezavar) hatására létrejövő betegség. Elhúzódó és kiújuló. Jellegzetes tünete a gyulladt alapon, szabálytalan formában fehér pikkellyel borított bőrfelszín. Kialakul a könyök és térd külső részén, de kialakulhat a hajas fejbőr határán is. Gyakran reagál a fénykezelésekre pozitívan.

Rózsahámlás
A törzsön esetleg a végtagokon kialakuló 1-3 cm átmérőjű hámló foltok. Először az anyafolt jelenik meg, majd követi körben a többi kisebb. Az arcra nem terjed. Oka ismeretlen. Kezelés nélkül 5-6 hét alatt magától gyógyul.

Állati élősködök által okozott bőrbetegségek

Rovarcsípés
Méh, darázs, szúnyog, bolha, poloska által okozott bőrtünet.

Kullancscsípés
A kullancsok a fejüket a hámba fúrva szívnak vért. Benzines, acetonos vattával, vagy kenőccsel bekenjük a csípés helyét majd csipesszel eltávolítjuk. Vírus betegség hordozója (Lyme kór)

Rühösség
0,3mm nagyságú rühatka okozza, kínzó viszketést okozva. Főleg este, ágymelegben erősödik fel. Az atka a bőrben járatokat fúr. Allergiát okoz. Jó higiéniai körülmények között ritkán alakul ki. Kezelése: Novascabin oldattal

Tetvesség
Fejtetű és lapostetű. Éjjeli viszketés jellemzi. Fejtetű a fül mögött a tarkótájékon, míg a lapostetű a nemi tájékon előforduló betegség.

Állati eredetű bőrfertőzések

Lépfene
Élő vagy élettelen állatról gondozóra, mészárosra vagy bőrfeldolgozóra fertőződő baktérium okozta betegség. Előfordul kézen, lábon, karon. Nem fáj, 1-2 cm átmérőjű kékesfekete hólyagok.

Tehenészcsomó
Tehén, juh, vagy kecske tőgyéről származó vírus okozta fertőzés. Kézujjak tövénél, a kézháton, az alkar bőrén kékes vörös elődomborodó, a tetejükön lapos hólyagvégződéssel járó megbetegedés. Néhány hét alatt magától gyógyul.

Száj és körömfájás
Patás állatok okozta fertőző betegség, amely emberen ritka

A pigmentáció elváltozásai

Fokozott festékezettség
Szeplők egyenlőtlen pigment termelés következménye
Májfolt a hám bazális rétegének melanocitáiból kiinduló szabálytalan barna folt.

Csökkent festékezettség
Fehérfoltosság

Mesterséges festékezettség

Ér eredetű elváltozások

Éreredetű anyajegyek
Tűzfolt kékes vöröses színű szabálytalan kidudorodó vagy lapos folt
Pók vagy csillag anyajegy halmozott előfordulása májkárosodásra utal.
Öregkori érdaganat mélyvörös puha értágulat

Értágulatok

Visszértágulat
A felületes vénák fala kötőszöveti gyengeség vagy trombózis miatt kitágul, és a vér visszaáramlik az alsóbb érszakaszba.
Oka: álló munka, öröklés, tartós súlyfelesleg.
Tünetei: súlyosabb esetekben a bőrből kidomborodó vastag, kanyargós sötétkék vonalként jelentkezik, mely fáj, viszket, éghet, zsibbadhat.
Kezelése: gumiharisnya+ műtét, sok mozgás. Visszértágulatoknál kialakulhat visszérgyulladás, melynek tünete a láz, hidegrázás, bőrpír fájdalmas duzzadt érszakasz. Tilos masszírozni, szőrteleníteni, forró fürdőt alkalmazni. A hám hiánya miatt fekély, bevérzés, felületfertőzés keletkezhet.

Rosacea (kivörösödött bőr)
Az arc bőrereinek fokozott tágulékonysága, mely végső soron az erek "bénulásához" vezet. Értágulatok, gyulladt, gennyet tartalmazó csomók keletkeznek a faggyú-mirigyek környékén. Nőknél gyakoribb, férfiaknál súlyosabb formában jelentkezik. Összefüggésbe hozhatók gyomor-bélrendszer betegségeivel, magasvérnyomás-betegséggel stb.

Barlangos érdaganat

Hemangióma
Kórosan felszaporodott erek összessége, melyek vörös vagy lila színű kinövést hoznak létre a bőrön vagy a szervezet más területein. Mély hemangiómák (cavernosus hemangiomák, barlangos érdaganatok) a bőrben, illetve a bőr alatti mélyebb szövetekben helyezkednek el. A bőr kidomborodását okozzák, lilás színűek. Ha nagyon mélyen helyezkednek el, akkor pedig hús-színűek lehetnek. A legtöbbjük átmérője 0,5-5 cm közötti, néha azonban sokkal nagyobbra is megnőnek. A barlangos hemangiómák több mint a fele az arcon, vagy a nyakon található. Előfordul, hogy belső szervekben, például a májban fejlődnek ki.

Vérbőségi hajszálér tágulat
Előfordulásának többnyire öröklött, vagy hormonális okai vannak. Megjelenhet egyetlen kicsiny csoportban, ezek az ártatlan éranyajegyek, vagy pók naevusok. Másik lehetséges megjelenési formája, hogy elterjedten helyezkedik el, legtöbbször az arcon, valamint az alsó végtagokon.

Fizikai tényezők által okozott betegségek

Bőrkeményedés
Ismétlődő tartós nyomásnak vagy dörzsölésnek kitett helyeken alakul ki hiperkeratózis formájában. Leggyakrabban talpon, de tenyéren is előfordul foglalkozási ártalomként.

Tyúkszem
Csap szerinti kérgesedés. Lábujjakon, ritkán a talpon is kialakuló néhány m átmérőjű hiperkeratózis. Középen, kúpszerűen nyomul a mélyben, nyomásra fájdalmas. Ha ortopédiai rendellenesség okozza, gyakran kiújul.

Kapcsolodó termékek

Részletek
Választható kiszerelés(ek):
  • 4 829 Ft
  • 1 859 Ft
  • 14 619 Ft
Részletek
Választható kiszerelés(ek):
  • 0 Ft
  • 0 Ft
Részletek
Választható kiszerelés(ek):
  • Nincs elérhető kiszerelés
Részletek
Választható kiszerelés(ek):
  • 13 519 Ft
Részletek
Választható kiszerelés(ek):
  • 1 200 Ft
Részletek
Választható kiszerelés(ek):
  • 1 419 Ft

Látogatóink

Az oldalt jelenleg
14 vendég böngészi.

Eddig összesen
712799 látogató járt itt.

Hírdetés